Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Kausi 2017-2018

Leijonat käyvät diabeteksen kimppuun

Lions-liiton paikallisen I-piirin vuosikokous pidettiin lauantaina 14. huhtikuuta Limingassa. Kokouspäivän aikana yhtenäiskoulun pihalla parveili satakunta leijona-aktiivia Kainuusta sekä Oulun ja Raahen seudulta.

Piirikuvernööri Seppo Saarelan (LC Oulu Myllyoja-Haapalehto) vetämässä kokouksessa valittiin heinäkuussa alkavan uuden toimintakauden piirikuvernööriksi Jari Hautala (LC Liminka Liminganlahti), ensimmäiseksi varapiirikuvernööriksi Hannu Anttonen (LC Oulu Pateniemi) ja toiseksi varapiirikuvernööriksi Antero Stenius (LC Jääli).

Äänestystulos:
Jari Hautala (71 kyllä, 0 ei, 0 tyhjiä)
Hannu Anttonen (70 kyllä, 0 ei, 1 tyhjä)
Antero Stenius (61 kyllä, 9 ei, 1 tyhjä)

Henkilövalintojen lisäksi leijonalauma suuntasi katseet tulevaisuuteen uudella strategialla. Sen tavoitteena on tehdä maailman suurimman vapaaehtoisjärjestön palvelutyötä tunnetuksi ja auttaa lisäämään jäsenmäärää.

Kokouksessa nähtiin yllätysnumerona ritariksi lyöminen. Arne Ritari -säätion uusin ritari on LC Liminka / Liminganlahti -klubin presidentti, kirkkoherra Ilkka Tornberg. Kokouksessa suoritettiin myös useita palkitsemisia.

Ennen vuosikokousta paikalla olleet lionaktiivit kuulivat asiaa myös diabeteksesta, joka on Lions-järjestön uusin kansainvälinen palvelukohde. Maailmanlaajuiseksi epidemiaksi luokiteltavasta sairaudesta olivat kertomassa apulaisylilääkäri Päivi Tossavainen (Oys) ja Oulun Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Hyyrönmäki.

Tietoa lionismista ja diabeteksesta on jaossa myös sunnuntaina 6. toukokuuta, jolloin leijonat ovat mukana Valkean Pimeillä päivillä.

Lisätietoja antavat:

seuraavan kauden toimintasuunnitelmasta
nykyinen 1. varapiirikuvernööri
Jari Hautala, puh. 040 8250 213

piirin strategiasta
nykyinen 2. varapiirikuvernööri
Hannu Anttonen, puh. 050 3643 156

Lions-järjestö haastoi keväällä 2018 kaikki siistimään tienvarsia, puistoja ja rantoja Pyhäjoelta Kainuuseen ja Oulun seudulle yltävällä alueella. Siivoustempaukset olivat osa yhteistä Itämerihanketta, joka pyrkii estämään muovien ja muiden roskien pääsyn jokia pitkin Itämereen.

Nyt siivotaan! -tempauksia järjestettiin järjestön I-piirissä toista kertaa. Suurin osa talkoista pidettiin tiistaina 29. toukokuuta, mutta esimerkiksi Iissä, Kempeleessä ja Kuhmossa talkoot on jo aloitettu ja ne kestävät syksyyn saakka.

Leijonien johdolla omaa elinympäristöään lähti putsaamaan lähes 4000 henkeä.

– Huima väkimäärä kertoi siitä, että tarvetta tällaiselle yhdessä tekemiselle on rutkasti, kertoo piirin jäsenjohtaja Eija Tuomaala.

Siistittäviä alueita olivat esimerkiksi koulun, päiväkodin tai lähikaupan ympäristö, rannat ja liikenneväylien varret. Talkoolaisia varten paikalle tuodaan tarvittavat roskasäkit ja hanskat. Oulussa kaupunki toimitti kerätyt jätteet kaatopaikalle.

Lions-klubit ovat haastaneet mukaan tempaukseen järjestöjä, asukasyhdistyksiä, kouluja ja päiväkoteja.

– Päivä yhdessä tekemisen iloineen on mitä parhainta ympäristökasvatusta, toteaa lasten kanssa itsekin päivittäin työskentelevä Tuomaala.

Esimerkiksi Kiimingissä haasteeseen vastasivat myöntävästi kaikki koulut. Liikkeellä oli siis yksistään siellä noin 800 siivoajaa. Tervetulleita vuosittaisiin talkoisiin ovat kaikki alueen asukkaat.

Siivousurakan jälkeen nautitaan yhdessä jotain suuhun pantavaa.

– Kerromme mielellämme samalla lions-toiminnasta. Tähän porukkaan mahtuu mukaan uusia käsipareja, jäsenjohtaja Tuomaala vinkkaa.

Lions-järjestön tunnuslaue on: Me palvelemme. Ympäristö on yksi lionien viidestä palvelukohteesta. Muita ovat nälän vähentäminen, näkökyky, lasten syöpäsairaudet ja diabetes.

Lisätietoa Itämeri-hankkeesta: http://www.itamerihaaste.net/

PIIRIN ALUEEN SIIVOUSTEMPAUKSIA

HAILUOTO
LC Hailuoto siivoaa tiistaina 29.5. Huikun lauttarannassa. Mukaan on haastettu Hailuodon kunta.

II
LC Ii jatkaa jo vuosia jatkunutta perinnettä ja pitää kirkkopuiston siistinä koko kesän.

KEMPELE
LC Kempele Sampola ja LC Kempele Auroralla on joka maanantai 7.5.–29.10.2018 välisenä aikana Baanan siivous kahden klubilaisen voimin välillä Zimmari–Keskustori.

KUHMO
LC Kuhmo-Kuhmoniemellä on ollut Destian kanssa urakkasopimus ollut jo muutamia vuosia. Leijonat siivoavat kaikki Destian vastuulla olevat tiet Kuhmosta Sotkamon, Nurmeksen, Lieksan, Hyrynsalmen, Suomussalmen ja Ristijärven rajalle.

OULU
LC Haukipudas siivoaa keskiviikkona 30.5. Haukiputaan Siikasaaressa olevaa venesatamaa ja viereistä erittäin suosittua uimarantaa, joka ei kuulu enää kaupungin ylläpitämiin uimarantoihin, kuten ennen. Keiskan koulu otti haasteen vastaan ja tulee paikalle kello 11.30–13.
Lc Jääli siivoilee lauantaina 26.5. kello 10 alkaen, kokoontuminen Jäälin Messin parkkipaikalle. Siivousalueena Laivakankaantien varsi koululle saakka.
LC Kiiminki on liikkeellä tiistaina kello 29.5. Entiselle kunnantalolle kokoonnutaan kello 10, jossa on ohjeistus eteenpäin. Tempaukseen on haastettu kaikki Kiimingin koulut ja muutkin innokkaat ovat tervetulleita. Koiteli siistitään illalla kello 18 alkaen.
LC Myllyoja-Haapalehdon leijonat siivoavat 29.5. klo 8.30–10.30 Hintan koulun ja Myllyojan koulun ympäristössä. Tämä tapahtuu yhteistyössä koulujen kanssa kuten viime vuonnakin.
LC Oulu Oulujoki osallistuu siivoukseen 29.5. Oulujoen koululla ja Hiukkavaaran koululla, joissa oppilaat ja opettajat ovat mukana.
LC Oulu Pokkitörmä on saanut siivousavuksi tiistaille kello 9.30–11 Simpsin päiväkodin lapset ja opettajat. Tuolloin siivotaan päiväkodin ympäristöä Niittyarossa Koskelassa. Illalla kello 17.30–19 urakointi siirtyy Alppilan puolelle keskuksenaan Tirolinpuiston leikkipaikka. Mukaan on kutsuttu lähialueiden asukkaita. Molemmissa tempauksissa on talkoolaisille tarjolla virvokkeita ja paikalla nähdään myös elävä leijona.
LC Oulu Raatti osallistuu siivoustalkoisiin tiistaina 29.5. kello 17.00 alkaen Heinäsalmikodilla Hietasaaresssa.
LC Oulu Sarat on haastanut mukaan Tuiran koulun. Tiistaina 29.5. alakoulun oppilaat osallistuvat koulun ympäristön ja pihan siivoukseen. Sarat tarjoavat lapsille mehua ja keksejä.
LC Oulu Sillat siivoaa Vihreäsaaren satama-alueella 29.5. kello 14 alkaen. Mukaan on haastettu Meripelastusseura, WWF ja Merimieskirkko.

RAAHE
LC Raahe Kreivi on saanut tempaukseen mukaan Saloisten ja Merikadun koulut opettajineen ja oppilaineen. Siivoustempaus tapahtuu tiistaina 29.5. klo 9–11 Saloisten koululla ja kello 11–13 Merikadun koululla.
LC Raahe Fantti on saanut mukaan tiistaille 29.5. Honganpalon ala-asteen oppilaat siivoamaan piha-alueita ja Kiilinlammen ympäristöä.
LC Vihanti siivoaa 29.5.  Kirkkojärven rannoilta raivataan lisäksi vesakkoa 14.7.

SOTKAMO
perjantaina 25.5. kello 15 alkaen liikkeellä ovat kaikki neljä klubia:
Sotkamo Sapsottaret Hirvensalmen puistoalue Sotkamon keskustassa lähellä Veikko Huovisen muistomerkkiä. Otamme mukaan kahvia ja pientä picniciä.
LC Sotkamo siivoaa alueen Vuokatin opastetaululta Urheiluopistolle ja lisäksi Vuokatinvaaralle nousevan tien. Lisäksi tarvittaessa Vuokatin rinteiden tie liittymäalueelta, LC Sotkamo/Vuokatti tiealueet Sotkamon Varaosalta Vuokatin S-marketille, LC Kainuu/Some Sotkamon kirkon alue.