Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Niittäminen on taitolaji

Vanhaa Liminkaa lähestyessä silta kaartaa korkealle, yli rautatien. Kohti pappilan peltoja laskeutuessa saattaa välähdyksen omaisesti tuntea olevansa aikamatkalla menneisyyteen.

Pellolla näkyy ruutupaitoihin ja pitkiin mekkoihin pukeutuneita hahmoja kaatamassa heinää viikatteilla. Pian näkyy myös telttakatoksia, rivi myyntikojuja, liput salossa sekä poni kärryjen kanssa. Lipputangoissa liehuvat Suomenliput.

Kun auton saa parkkiin, paljastuu pian, keitä on kiittäminen kaikesta tästä. Heti portilla jaetaan Lions-järjestön tunnuksilla varustettuja ilmapalloja sekä esitteitä – hymyn kera, totta kai.

Katri Molander (istumassa) ja Raili Säkkinen yhdessä tukijoukkojensa kanssa.

Moninkertaisia
maailmanmestareita

Niin kauan kuin viikatekisoja on järjestetty, nyt 84-vuotias Katri Molander on niihin osallistunut. Hän on yli 75-vuotiaiden naisten maailmanmestari – ja voitto on tulossa myös tänä vuonna, sillä Molander on sarjansa ainoa edustaja.

Raili Säkkinen taas on hallitseva yli 65-vuotiaiden naisten sarjan maailmanmestari. Hän edustaa myös järjestävää tahoa, sillä Säkkinen on yksi naisklubi LC Limingan Kultasirkkujen leijonista.

Ennen kisasuoritustaan he esittelevät yleisölle liippaustaitojaan, eli viikatteen teroittamista.

Molander ja Säkkinen menevät asemiin omien niitettävien kaistojensa reunalle. Päähän sidottujen huivien kiristys, käsien ojennus, ja sitten kilpailijat ottavat asennon.

Kun tuomari antaa käskyn, viikatteet alkavat viuhua. Samalla kannustushuudot alkavat.

– Tyvi maahan, hyvä! kuuluu huuto yleisön joukosta.

Osa yleisöstä tosiaan seuraa suorituksia lähietäisyydeltä, mutta suurin osa katsojista istuu pitkillä penkeillä pellon laidassa nauttien samalla buffetin hernekeittoa, pullaa ja muita herkkuja.

Vaikka kyse on maailmanmestaruuskisoista, osallistujalista on hyvin paikallinen. Pääosin kilpailijat ovat omasta pitäjästä ja lähialueilta. Palkintojen jaossa viimeistään huomaa, että iso joukko kilpailijoita on saapunut myös Kiuruvedeltä.

Kisaajia Kiuruvedeltä
ja kauempaakin

Kansainvälistä väriä kisaan tuovat Lähi-idän maista kotiutuneet miehet. Avuliaasti yksi heistä kantaa myös Raili Säkkisen viikatetta kisan jälkeen.

Lämmin ja kesäinen sää houkutteli väkeä viikateniiton MM-kisoihin. Liminkalaisille Henna ja Miika Kilpeläiselle tapahtuma on tuttu. Nyt mukana on myös 10-kuukautinen Minttu.

– Muistan jo lapsena käyneeni täällä. Aina jos olemme maisemissa, tulemme kisoihin, kertoo Miika Kilpeläinen.

Hän tietää tapahtuman myös leijonien järjestämäksi, sillä oma isä on ollut mukana lionstoiminnassa.

– Limingassa lionsklubit ovat mukana monessa, keväisin on juoksutapahtuma ja joulun alla Wanhan ajan joulu -tapahtuma, Kilpeläiset listaavat.

Elsi Salovaara
Viikateniiton MM-kisat jälleen kesällä 2019 Limingassa