Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Kuivasojapäivällä on pitkät perinteet

Kevätpäivä-tapahtuma äitienpäivän jälkeisenä sunnuntaina on Lions Club Oulu/Pateniemen tärkein varainhankintatilaisuus.

Tapahtuman tuotto käytetään pääasiassa erilaisiin alueellisiin avustuksiin. Näistä mainittakoon avustukset vähävaraisille seurkunnan diakoniatyön kautta, vanhusten kahvitus- ja musiikkitilaisuudet vanhustenviikolla sekä avustukset nuorisojärjestöille.

Suuri osa tuotosta käytetään alueen koulujen kanssa erilaisiin yhteistyöprojekteihin ja stipendeihin. Avustuskohteina on myös syytä mainita Nepalissa kivenhakkaajien kylän lasten koulunkäynnin avustaminen ja kummilapsi Sri Lankassa.

Ensimmäistä kevättapahtumaa vietettiin 17.5.1987 lipporiehan merkeissä, koska ahvenen nousu merestä Kuivasojaan ajoittui parhaimmilleen juuri viikko jälkeen äitienpäivän. Paras voittosaalis lippoamiskisassa kolmella vedolla nousi jopa 13 kiloon.

Kevään aikaistumisen myötä kalannousu on myös aikaistunut ja kisassa saalis on supistunut vähimmillään yhteen ahveneen. Niinpä lippoamiskisasta on luovuttu kokonaan ja tapahtuman nimeksi on muotoutunut Kevätpäivä Kuivasojalla.

Tapahtuman lajit ovat ajan myötä muuttuneet. Pois ovat turvallisuussyistä jääneet esimerkiksi pussitaistelu puomilla istuen, naulan lyönti tukkiin mahdollisimman vähillä lyönneillä ja mikroautolla ajo.

Pari kertaa oli kilpailulajina Speden televisioon tuoma nopeuskisa, jossa piti ehtiä kuittaamaan koneen satunnai-sesti sytyttelemiä valoja.

Yksi suosituimmista lajeista oli kolmen elävän taimenen yhteispainon arvaus kalojen uiskennellessa altaassa. Laji loppui kalojen hankintavaikeuteen.

Suuri osa tapahtuman lajeista on kuitenkin säilynyt vuodesta toiseen ja muutaman suosio on vain parantunut. Kestosuosikkeina ovat pysyneet onginta ja onnenpyörä, kanttiinia ja arpaisia unohtamatta.

Puujalkakävely on perinnelajina myös säilynyt. Perinnelajeiksi voidaan myös katsoa suositut tikan ja saappaan heitto.

Uutena lajina oli jo viime vuonna esteratsastus keppihevosilla. Laji on erityisesti tyttöjen suosiossa ja sille odotetaan kasvavaa menestystä.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä paikallisen partiolippukunnan, VPK:n ja LC Oulu/Kuivasjärven kanssa. Tapahtuma on avoin kaikille.

Sää on yleensä suosinut tapahtumaa vaihdellen suoranaisesta helteestä viileään kevätsäähän. Tähän perinteiseen tapahtumaan on yleisö vauvasta vaariin osallistunut vuosittain runsaslukuisena nauttien elävästä musiikista ja koululaisten laulusta ja kanttiinin antimista.

Haluamme kiittää paikallisia yrityksiä tapahtuman tukemisesta ilmoituslehdessämme ja toivomme heiltä myötämielisyyttä tulevinakin vuosina.

Teksti: Esko Pulkkinen
Kuva: Jukka Yliniemi