Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Nuorisovaihtoon haetaan syksyn aikana

Nuorisovaihto ja isäntäperheenä toimiminen antavat unohtumattomia elämyksiä!

Nuorisovaihto on 17(16)–21-vuotiaiden nuorten pääsääntöisesti kesäaikana tapahtuvaa muutaman viikon mittaista tutustumista muihin maihin ja niiden kulttuuriin. Tämä tapahtuu perheoleskelun ja kansainvälisten leirien muodossa.

Kansainvälinen Lions-nuorisovaihtotoiminta on toiminut jo yli 60 vuoden ajan. Vuosittain Suomesta on lähtenyt noin 200 nuorta ja Suomeen on saapunut 140–160 nuorta. Suomessa järjestetään tavallisesti 4–5 kansainvälistä leiriä kesässä.

Nuorisovaihto on lionsklubien aktiviteetti. Klubit hyväksyvät ja lähettävät nuoren vaihtoon ja järjestävät perheoleskelumahdollisuuden Suomeen saapuville nuorille. Tavallisesti lähettävä klubi tukee nuoren matkaa taloudellisesti erikseen sovittavalla määrällä. Eettisistä syistä lions-klubin jäsenen lapselle tällaista tukea ei voida maksaa.

Perheesi voi myös toimia Suomeen tulevien nuorten isäntäperheenä kesäisin heinä-elokuussa 1–3 viikkoa. Vuoden 2019 nuorisovaihtoon ja kesän 2019 isäntäperheeksi voi hakea syksyllä 2018.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Lions-järjestön nuorisovaihtoon, ota yhteyttä paikkakuntasi lionsklubiin tai I-piirin nuorisovaihtojohtajaan hakukaavakkeiden ja lisätietojen saamiseksi.

Marika Haapakoski
marika.haapakoski@gmail.com.
Yleistä Lions-nuorisovaihdosta löydät liiton sivuilta: https://www.lions.fi/toiminta/nuorisovaihto/

 

Alla neljän kesällä 2018 vaihdossa olleen nuoren kokemuksia:

Salla Turkki, Oulunsalo
BRASILIA
(Salla Turkki sivun pääkuvassa keskellä harmaassa Niken paidassa ja farkkutakissa)

Olin heinäkuussa 2018 vaihdossa pienessä rantakaupungissa Garopabassa, Santa Catarinan osavaltiossa Brasiliassa. Olin harkinnut vaihtoa jo jonkin aikaa, netissä törmäsin kesävaihtomahdollisuuteen Lionsien kautta ja hain. Minua tuki LC Oulu.

Perheen suhteen olin onnekas, viihdyin erittäin hyvin. Perheen äiti ja isä puhuivat portugalia, ja 15-vuotias host-siskoni puhui todella hyvää englantia. Samassa perheessä oli minun lisäksi toinen vaihtari Italiasta. Perheen äiti omisti korukaupan ja isä pyöritti paikallista skeittibaaria. Oli ihana huomata, kuinka perhe halusi panostaa meidän viihtyvyyteemme. Joka päivälle oli hauskaa tekemistä, tutustuimme kaupunkiin ja lähistöön.

Kävimme kaupungin eri rannoilla, maistelimme uusia ruokia, muuan muassa makeaa pizzaa ja açaíta. Yhtenä päivänä teimme päiväreissun osavaltion pääkaupunkiin Florianópolikseen. Hienointa vaihdossa oli kokea maan kulttuuria, olla osana paikallista perhettä, sekä tutustua erilaisiin ihmisiin. Tulimme todella läheisiksi ja parin viikon jälkeen tuntui, kuin olisin osa heidän perhettään.

Hankalinta oli lähteä perheestä, olisimme viihtyneet siellä pidemmänkin aikaa. Pieniä juttuja, mitkä aiheuttivat hetkellistä koti-ikävää, oli esimerkiksi talojen koleus; Brasiliassa oli heinäkuussa talvi ja taloissa ei ole minkäänlaisia lämmityssysteemejä.

Vei pari päivää myös tottua siihen, että sisällä pidettiin kenkiä jalassa. Monet paikalliset tavalliset ruuat olivat rasvassa paistettuja ja voimakkaan suolaisia. Vaikka ruoka oli hyvää, niin kaipasin välillä ns. perusruokaa kuten salaattia, vihanneksia ja ruisleipää.

Suosittelisin vaihtoa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan erilaiseen kulttuuriin ja uusiin ihmisiin.

 

Isabella Roivainen, Haukipudas
AUSTRALIA

Sain keväällä 2018 tietää päässeeni kesävaihtoon Australiaan Lions Clubin kautta ja torstaina 28. kesäkuuta aloitinkin pitkän matkani toiselle puolelle maapalloa. Perille pääseminen kesti kaksi päivää, mutta siitä jo alkoikin elämäni ikimuistoisin kuukausi.

Koko matkani ajan minulla oli mukanani toinen vaihtari, hollantilainen Irene, ja häneen tutustuminen olikin yksi matkani parhaimpia asioita. Australiassa asuimme kahdessa eri isäntäperheessä, jotka veivät meitä katsomaan ja tekemään kaikenlaista joka päivä.

Vaihtoni aikana pääsin muun muassa kävelemään sademetsissä, käymään valassafarilla, pitämään sylissä kaikkea koaloista vauva-alligaattoreihin ja snorklaamaan koralliriutoilla. Parasta Australiassa oli mielestäni sen upea luonto, joka tarjoaa uskomattomia näkymiä sekä uniikkeja eläinlajeja.

Koko reissun huipennus oli viikon leiri, jonne tuli yli 40 nuorta ympäri maailmaa, jotka hekin olivat olleet kesän Australiassa. Sain niin paljon uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia, että kotiin lähteminen tuntui aika haikealta.

Erityiskiitokset Lions Club Haukipudas/Kellolle, joka mahdollisti tämän matkan. Olen todella kiitollinen, että sain kokea jotain näin upeaa!

 

Valpuri Myllyneva, Haukipudas
YHDYSVALLAT

Kuulin vaihdosta englannin opettajaltani. Hän lähetti viestiä, olisiko kukaan kiinnostunut lähtemään kesävaihtoon ja minä päätin tarttua tilaisuuteen keskusteltuani ensin vanhempieni kanssa. Minua tuki Haukiputaan Lions club.

Isäntäperheeni oli eläkeläispariskunta. He olivat jo 20 vuoden ajan ottaneet vaihto-oppilaita ja viisi oli ollut Suomesta ennen minua. Minun kanssani samassa perheessä oli saman ikäinen ranskalainen tyttö. Yhdysvalloissa lähes kaikki ihmiset olivat erittäin tuttavallisia. Tuiki tuntemattomat kyselivät mistä tulen ja mitä olen tykännyt olla Yhdysvalloissa, jopa pienet lapset halusivat ottaa kontaktia.

Toisena suurena kulttuurierona oli ruoka. Paljon syötiin hampurilaisia ja ranskalaisia. Kotiruoka oli hyvää, mutta sitä syötiin vain kerran päivässä, muuten söimme ulkona. Kasvisruokailijana ravintoloissa söin joko salaattia tai ranskalaisia, muutaman kerran sain spaghettia.

Teimme ihan hirveästi kaikkea! Vierailimme useilla heidän tuttavillaan, kävimme museoissa, retkeilemässä ja veneilemässä. Kävimme molemman vanhemman työpaikoilla, joissa he olivat tehneet työuransa. Kävimme päiväreissun North Carolinassa, Outer Banksissa. Shoppailemassa kävimme useissa eri paikoissa. Vietimme aikaa rannoilla maaten. Kävimme lähes päivittäin pyöräilemässä tai kävelemässä lähiympäristössä. Arkena istuimme ulkona ja luimme, kävimme myös elokuvissa.

Hienointa oli tutustua uusiin, erilaisiin ihmisiin. Sain puhua englantia ja oppia samalla paljon uusia asioita muista kulttuureista. Oikeastaan joka ikinen asia mitä koin reissun aikana oli mahtavaa ja tulen muistamaan ne ikuisesti. Hankalinta oli ehdottomasti lähteminen.

Suosittelen Lions-vaihtoa ihan jokaiselle. Ei kannata pelätä kielimuuria, sillä ihan perusenglannilla tulee erittäin hyvin toimeen ja englannin taito harjaantuu reissun aikana huomattavasti.

 

Lotta Juola, Muhos
ITÄVALTA

Olin Itävallassa, viikon isäntäperheessä Wienissä ja kaksi viikkoa leirillä Neusiedl am Seessä. Näin paikallisessa lehdessä ilmoituksen Lions-vaihdosta. Minua tuki Muhoksen Lions-klubi.

Olin neljän hengen perheessä, jonka vanhin lapsi oli reissussa. Perheessä oli toinenkin vaihtari, joka oli samanikäinen kuin minä. Hän oli Turkista ja meistä tuli hyvät ystävät. Perheen nuorempi lapsi oli 17-vuotias, hän esitteli meille kaupunkia, sillä aikaa kun vanhemmat olivat töissä.

Huomasin eniten kulttuurieroja ruokailun suhteen. Iltaruoka syötiin myöhään, eikä päiväruokaa oikein syöty. Päivällisellä oli tapana juoda viiniä, iästä niinkään riippumatta.

Alkuviikosta kiertelimme Wieniä perheen lapsen ohjaamana. Kävimme muun muassa hevosajelulla, huvipuistossa ja shoppailemassa. Loppuviikosta lähdimme perheen kanssa mökille minilomalle, joka sijaitsi lähellä Salzburgia. Mökillä uimme, söimme hyvin ja pelasimme korttia.

Hienointa vaihdossa oli koko kokonaisuus, mutta erityisesti mahtava isäntäperhe, joka oli keksinyt valtavasti tekemistä. Hieman hankalaa oli paluulento, joka oli todella paljon myöhässä.

Suosittelisin Lions-vaihtoa muille ehdottomasti, ja lähtisin mielelläni itsekin uudelleen. Vaihdossa oppii paljon enemmän kulttuurista kuin lomalla oppisi ja tutustuu uusiin ihmisiin ympäri maailmaa.