Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Lions-työlle kerätään lisää palveluvoimaa

Kansainvälisen säätiömme 50-vuotisen historian kunnianhimoisin rahankeräyskampanja aloitettiin Las Vegasin maailmankokouksessa. Tavoite 300 miljoonaa dollaria tuntuu hurjalta, mutta jaettuna kuukausittain kolmen vuoden jaksolle jäsentä kohti, se ei tunnukaan enää mahdottomalta: 6,35€ – siis yhden pullakaffin verran kuukaudessa.

Kolme neljännestä Lions-klubien Kansainvälisen Säätiön (LCIF) jakamista rahoista tulee Melvin Jones Fellow -ohjelman kautta. Toisin sanoin säätiölle lahjoitetuista varoista pyydetään vastineeksi huomionosoituksia ansioituneille klubijäsenille. Myös klubi voi saada oman plakaatin ja lippumerkin muistoksi lahjoituksestaan.

Arne Ritari -killan jäsenyydestä poiketen Melvinin voi saada myös itse maksamalla.

Tässä onkin yksi seikka, mikä meillä Suomessa, Pohjoismaissa, ja koko Euroopassa kaipaisi asennemuutosta. MJF katsotaan niin suureksi kunnianosoitukseksi, että sen saadakseen tarvitaan aivan poikkeuksellisia ansioita. Siinä unohtuu LCIF-säätiön perimmäinen tarkoitus: merkittävien yhteishankkeiden mahdollistaminen.  

Yksi tavoite kampanjalla on, että lahjoitukset eivät palaisi ennalleen kolmen vuoden kuluttua, niin kuin kävi edellisten Sight First ja SightFirst2 -kampanjoiden jälkeen. Jäsenille, ja muillekin, annetaan nyt mahdollisuus ryhtyä säännöllisiksi kuukausilahjoittajiksi.

Monet muut kansainväliset järjestöt saavat suurimman osan käyttövaroistaan kuukausilahjoittajilta, esim. UNICEF, WWF tai SPR. Miksei myös Lions?

Lionien oma järjestö poikkeaa muista vielä siinä, että toimimme lähes kaikissa maailman maissa, jolloin aina on apua jakamassa samoin eettisin periaattein toimiva klubi, joka tietää, millaista apua tarvitaan, ja miten se saadaan perille. Hallintokin hoidetaan pääosin vapaaehtoisin voimin, ja ylpeytemme on, että vähät hallintokulumme hoidamme jäsenmaksuilla. LCIF:lle lahjoitettu euro on aina euro myös kohteessa, sataprosenttisesti.

Säätiömme työn kohteet ovat kunnianhimoiset: Katastrofiapu ja humanitaarinen apu. Jälkimmäiseen sisältyy muun muassa näönsuojelu, nälän poistaminen, nuorison kehityksen tukeminen, tarttuvien tautien vastustaminen, ympäristön suojelu ja uusina kohteina diabetes sekä lasten syöpä. Säätiöllä on myös vahvoja yhteistyökumppaneita, kuten Bill ja Melinda Gatesin säätiö,  vaikuttavuutemme tuhkarokon hävittämiseksi maailmasta.

Säätiö jakaa tavoitteidensa saavuttamiseksi apurahoja. Niitä kannattaa hakea Suomeenkin.

Ja olemme niitä saaneetkin, Lapuan pamauksesta lähtien jo 1,5 miljoonaa. LCIF:n tuella mm. aloitettiin diabeettisen silmänpohjarappeuman seulonta Keski-Pohjanmaalla. Moni diabeetikko on välttynyt sokeudelta, kun sairaus on havaittu alkuvaiheessa.

Kainuuseen saatiin vuosi sitten varavirtalähde vanhainkodin vesihuollon turvaamiseksi sähkökatkojen varalta. Viimeisen tiedon mukaan B-piiri on saanut 17 000 dollarin apurahan diabetesprojektiinsa. Silmäsairaalamme Sri Lankassa sai myös 107 000 dollaria juuri valmistuneen kakkoskerroksen laitehankintoihin. Listalla oli muun muassa suomalainen huippuinnovaatio, kannettava silmänpohjakamera. Kotimainen silmänpainemittari toimitettiin sinne jo reilu vuosi sitten.

Joten otetaan kampanja tosissaan! Tavoitteen täyttämiseksi tarvitaan kaikkiaan vain 250 dollaria = reilu 6 euro jäsentä kohti kuukaudessa. Sen voi klubi kerätä yhdessä, niillä opeilla, mitä pari vuotta sitten päättynyt Punainen Sulka meille antoi.

Lisäksi voi itse kukin miettiä ryhtyäkökuukausilahjoittajaksi – ja samalla pikkuhiljaa kerryttää tililleen tuhat dollaria, yhden Melvin Jones jäsenyyden verran. Mikä sen hienompaa kuin tietää, että arvonimen lisäksi on parantanut maailmaa, sillä tuolla rahalla säätiömme saa maailmalla paljon aikaan, esimerkiksi kokonaisen kehitysmaan kylän suojaan tuhkarokolta, taikka kaksikymmentä sokeuden poistavaa kaihileikkausta.

PDG Jouko Lampinen
I-piirin Kampanja100 piirikoordinaattori
LC Oulu/Raatti

jouko.lampinen@lions.fi
p. 0500 586072