Piiri 107-I
Lions I-piiri
Piiri 107-I
Lions I-piiri

Hiihto on Pertti Sankilammen intohimo

Pertti Sankilampi sai Urheilu-gaalassa Elämänura-palkinnon. Kempeleläinen leijona kannustaa kaikkia liikkeelle – tavalla tai toisella.

Voi huoletta todeta, että hiihto on kempeleläisen Pertti Sankilammen ykkösharrastus – oikeastaan elämäntapa. Sitä se on ollut lapsuudesta alkaen.

– Minulla on vankka kokemus siitä, että lapsena saatu liikuntakipinä kantaa.

75-vuotias Sankilampi hiihtää ympäri vuoden. Suksille hän lähtee heti ensilumilta ja jatkaa niin kauan kuin hanki kantaa. Maastot löytyvät pääosin kotikulmilta Kempeleestä sekä mökkimaisemista Rokualta.
Lumien sulettua hän vetää hiihtolenkkejä autotallissaan.

– Minulla on autotallissa sellainen hiihtolaite. Tämän haastattelun jälkeenkin menen vetämään 1,5 tunnin lenkin.

Sankilampi on yksi menestyneimpiä suomalaisurheilijoita kautta aikain. Meriittilistalla on muun muassa seitsemän hiihtokultaa vammaisurheilijoiden paralympialaisista.

Osallistuminen olympialaisiin hiihtäjänä oli ollut hänen unelmansa pikkupojasta alkaen. Armeijaikäisenä Sankilampi kuului Hiihtoliiton valmennusrinkiin, kun kohdalle tuli vastoinkäyminen, joka oli romuttaa kaikki tavoitteet.

Sankilampi sairastui luusyöpään, ja hänen toinen jalkansa jouduttiin amputoimaan reidestä. Jonkin aikaa näytti siltä, että nuoren miehen olisi keksittävä uusia unelmia.

– Onneksi tuli sitten paralympialaiset ja pääsin kokemaan ja saavuttamaan sen, mistä olin unelmoinut.

Optimistinen luonne ja
usko ylempään ovat auttaneet


Suuresta vastoinkäymisestä yli pääseminen ja tavoitteisiin yltäminen vaati voimaa ja tahtoa. Pelkästään omaksi ansiokseen hän ei menestystä ota.

– Suuremmat voimathan meitä johtaa. Olen saanut aina tukea tuolta ylempää.

Sankilampi pohtii saaneensa syntymälahjaksi optimistisen luonteenlaadun, mikä auttoi tulevaisuudenuskon säilyttämisessä.
Vaikka hän tottui kilpailuvuosinaan saamaan mitaleita kaulaansa, lämmitti mieltä myös Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n alkuvuodesta 2020 Urheilugaalassa hänelle myöntämä Elämänura-palkinto.

Niin omassa jokapäiväisessä arjessaan kuin Lions-toiminnassa Sankilam-
pi kannustaa kaikkia ja kaikenikäisiä liikkumaan. Liikkumattomuus on paha asia.

– Liikunta voi olla mitä tahansa. Sen ei tarvitse olla ryppyotsaista puristusta, vaan vaikka koiran kanssa lenkillä käymistä tai portaiden nousua. Pienikin liikkuminen auttaa, konkari tietää.

Liikkuminen on ihmiselle luonnollisempaa kuin liikkumattomuus. Vanhempien kannustus ja esimerkki on olennaista sille, että myös nykylapset saataisiin liikkeelle.

– Omilta kouluajoiltani muistan, että joidenkin vanhemmat hakivat vapautusta liikuntatunneista. Siinä tehdään karhunpalvelus, sillä ihan jokainen, monella tavalla vammainenkin pystyy osallistumaan ja liikkumaan.

Pesäpallokatsomo ja metsä
houkuttavat kesäaikaan


Sankilampi tietää kokemuksesta myös sen, että liikunnan merkitys ei ole kestävyyden tai lihasten kasvattamisessa. Varsinkin luonnossa liikkuminen antaa paljon myös henkisesti.

– Vaimoni Sirkan kanssa tulee paljon marjastettua. Tykkään tehdä myös metsähommia omalla tontilla, meillä on siinä pieni metsäpalsta.
Uuttakin Pertti Sankilampi on valmis kokeilemaan. Maastossa liikkumi-
nen onnistuu myös paksurenkaisen fat biken, niin sanotun läskipyörän, avulla.

– Se on aivan verraton väline, Sankilampi kehuu.

Pertti Sankilampi tunnustautuu myös innokkaaksi penkkiurheilijaksi.

Kesällä hän viihtyy erityisesti pesäpallokatsomossa ja seuraa Kempeleen Kirin miesten ja naisten menestystä.

– Se kyllä harmittaa, että Oulun Lippo ei noussut samaan sarjaan. Paikallisotteluissa olisi ollut tunnelmaa.

Näin syksyllä Sankilampi odottaa jo suksille pääsyä. Yleensä talvisin kilometrejä kertyy reilut 2000, mutta viime talvena niitä tuli ennätysmäärä: 3000.

– Kunta pitää reitit hyvinä, täältä Kempeleestä pääsee hiihtäen aina Ouluhallille asti. Rajat eivät tosiaan ole kiinni, hän naurahtaa.

Elsi Salovaara

FAKTA: PERTTI SANKILAMPI

Syntynyt: 21.7.1945 Kempeleessä

Ansiot: 29 mitalia vammaisurheilijoiden arvokisoista vuosina 1976–1990. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali kullatuin ristein 1989, Tasavallan presidentin myöntämä kunnallisneuvoksen arvonimi 2000,
Pro Urheilu -palkinto 2003

Työura: 40 vuotta vammaistyön parissa, muun muassa Oulun Invalidien Yhdistyksen toiminnanjohtajana ja Rehapoliksen johtajana

Vapaa-ajan harrastukset:
Hiihto ja kaikenlainen liikkuminen läpi vuoden sekä penkkiurheilu.
LC Kempele/Sampolan toiminnassa mukana vuodesta 1985, useita kunnallisia luottamustoimia